Thomas Rechberger

AMBEO ekspertberetninger

Thomas er en sveitsisk musiker, musikkprodusent og lyddesigner. I mer enn 20 år har han jobbet som proff innenfor lyd, på alle sider av mikrofonen: Som hovedgitarist for bandet Lovebugs har han spilt over 1000 konserter i Europa, han har spilt inn 13 album, inkludert flere nummer én-singler, og mottatt en rekke Golden Record-priser.

Det jeg liker så godt med å skape lydlandskaper i VR, er at graden av fordypelse og nærvær er så nært knyttet til lyden og filmens generelle feeling. Jo bedre lyden er, jo raskere og dypere kan du stupe inn i VR-opplevelsen. En velfungerende romlig lydmiks gjør at VR-opplevelsen vil føles mer underholdende, følelsesmessig og autentisk. Jeg elsker å bruke AMBEO VR Mic for den underliggende 3D-lydsfæren i VR-etterarbeidet. Lyden fra mikrofonen er meget gjennomsiktig og detaljert, og med AMBEO plug-in blir det enkelt å foreta justeringer. Jeg legger vanligvis til flere nærmikrofoner, mygger og lyddesignelementer som bakgrunn, foley og FX til 3D-lydsfæren i scenen. For etterarbeid jobber jeg i Pro Tools med en kombinasjon av FB 360 Spatial Workstation og Audio Ease 360pan suite for objekter som beveger seg raskt. Bortsett fra Harpex B og mine vanlige plug-ins for musikkproduksjon og filmlyd bruker jeg AMBEOs plug-in for nesten hver eneste økt. Det er veldig enkelt å rotere lydfeltet med AMBEOs plug-in, og jeg liker den generelle lyden i den. AMBEO VR Mic er veldig lett å håndtere på filmsettet og den opptar liten plass. Jeg liker også å bruke den til å ta opp 5.1-bakgrunner for kino fordi den er så liten og praktisk. Når man spiller inn i Ambisonics-format, setter jeg pris på at jeg kan justere parametere som retning og bredde i min DAW senere i prosessen

„AMBEO VR Mic er meget enkel å håndtere på filmsettet, og den opptar lite plass.“
Thomas Rechberger

I et VR-prosjekt nylig, kalt ANGST360° for Zurich University of the Arts, brukte vi AMBEO VR Mic både på settet og i studio for å ta opp filmmusikken. Fire (!) meget talentfulle komponister jobbet med lydsporene. Vi tok opp musikken både med AMBEO VR og konvensjonelle studiomikrofoner, og brukte deretter Ambisonics-opptakene til romlig lyd, 3D ambient lyd, sampling og romlige musikkframføringer.
To av komponistene brukte til og med mikrofonen til 3D-panorering av sin elektroniske musikk. I prosessen reforsterket de alle sine romlige stems i et høyttalersystem i quad-format med AMBEO VR Mic i senter.

Målet med lydsporet var å gjøre fryktens emosjonelle aspekter mer håndgripelige og gjøre det mulig for publikum å forstå og assosiere seg med de tre hovedpersonene. Vi eksperimenterte masse med lyden og endte opp med en interessant blanding av musikk- og lyddesignelementer plassert både i 3D-lydsfæren og den delen av lydinnholdet som var fiksert til hodet.

Om Thomas Rechberger

Thomas er en sveitsisk musiker, musikkprodusent og lyddesigner. I mer enn 20 år har han jobbet som proff innenfor lyd, på alle sider av mikrofonen: Som hovedgitarist for bandet Lovebugs har han spilt over 1000 konserter i Europa, han har spilt inn 13 album, inkludert flere nummer én-singler, og mottatt en rekke Golden Record-priser.
Thomas er også musikkprodusent, og grunnla Alterna Recording Studios - et hot sted for den alternative musikkscenen i Sveits - hvor han spiller inn og mikser både unge nye og mer etablerte artister.
I de senere år har fokuset for arbeidet hans dreid mot filmlyd, og han beviser nå sin kreativitet som lyddesigner, komponist og lydmikser for dokumentarfilmer, reklamefilmer og spillefilmer. Thomas’ mange ferdigheter innenfor lyd samler seg i etterarbeidet for kino-VR. Han jobber for tiden med rundt 20 forskjellige 360°-prosjekter. Som lyddesigner for Bandara, det ledende sveitsiske selskapet for VR-innhold, gjør han mest mulig ut av deres 360°-filmers potensial til å skape omsluttethet og nærvær.

Om Thomas Rechberger

Ekspertberetninger fra virtual reality

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann er lydsjef hos Visualise. Henrik er en ledende spesialist innenfor 3D-lyd og har med seg over 10 års erfaring med location lydopptak i studiolydkvalitet for film, reklame, kunder i musikkbransjen og 3D lydinstallasjoner.

Michael Engman Rønnow

Michael har vært i promarkedet de siste 25 årene. Han startet som musiker i tenårene, og begynte innenfor studioverdenen rundt 1992.
Han jobber nå i salgsmarkedet for proff lyd, men reiser fortsatt på turné og spiller musikk eller mikser FOH, samt at han driver sitt ProTools-baserte studio hjemme.

Côme Jalibert

Côme Jalibert begynte å jobbe som lydtekniker og lyddesigner i 2002. Han har alltid vært tiltrukket av dette med den omsluttende virkningen av lyd og har eksperimentert mye med surroundlyd. Gjennom sitt arbeid ønsker han at lyden mer skal føles enn høres. Han har jobbet med film og TV og i nyere tid med videospill, transmedia og VR. Hans mest kjente verk er lyddesign av filmen Minuscule, The Valley of the Lost Ants. Han har dessuten laget lydlandskapet Phallaina, den første rullende tegneserieroman for berøringsskjermer.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) er en vitenskapsforsker ved Department of Design ved Zurich University of the Arts, spesialist ved Cast / Audiovisual Media.

Thomas Rechberger

Thomas er en sveitsisk musiker, musikkprodusent og lyddesigner. I mer enn 20 år har han jobbet som proff innenfor lyd, på alle sider av mikrofonen: Som hovedgitarist for bandet Lovebugs har han spilt over 1000 konserter i Europa, han har spilt inn 13 album, inkludert flere nummer én-singler, og mottatt en rekke Golden Record-priser.

Fabian Knauber

Som utdannet akustiker har Fabian Knauber skaffet seg bred teoretisk kunnskap om romakustikk, 3D-lyd og binaural teknologi som han supplerer med sin praktiske erfaring som frilans lydtekniker. Hans viktigste ekspertområder er i tillegg til livelyd og studioproduksjon omfattende høyttalerbaserte installasjoner og 3D-lyd for virtuell virkelighet.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello er en utøver innenfor elektronisk musikk og også en mediekunstner. Hans CD-utgivelser er publisert av New Albion Records, Sub Rosa, 12k og Room 40. Hans lydinstallasjoner og flerkanalsverker finnes i de permanente samlingene i Museum of Modern Art, Whitney Museum og Museum of Contemporary Art i Lyon.

Little Konzett

Little Konzett er en østerriksk produsent, innspillings-, mikse- og masteringtekniker, musiker og eier av "Little Big Beat Studios". Studioene ligger i den vestlige delen av Østerrike og i Liechtenstein.

Rodolphe Alexis

Som lyddesigner og lydtekniker tar hans praksiser opp i seg ulike former som er i dialog med andre kunstformer (installasjon, skulptur, performance, radio).

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Registrer deg for nyhetsbrevet og bli med i AMBEO-fellesskapet

Kontakt oss dersom du har tilbakemeldinger eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints eller ønsker å dele dine erfaringer og bli omtalt i en ekspertberetning.

Newsletter subscription