Rodolphe Alexis

AMBEO ekspertberetninger

Audio Augmented Reality og Field Recording

Når jeg benyttet AMBEO VR Mic for feltopptak i de fredede områdene i Sørøst-Asia, var det ikke fordi jeg ønsket å lage 3D-videoer. Hensikten var å bruke materialet til en enkel lydapplikasjon.

Jeg startet dette omfattende prosjektet i samarbeid med NGO Opération Canopée i forbindelse med et undervisningsopphold ved Institut Français med formålet akustisk dokumentasjon av urskog og tolking av musikalske mønstre i naturens lyder.

Forskningen på dette (som trolig vil utvides til framtidige ekspedisjoner) ville ikke vært mulig uten den verdifulle støtten fra Institute of Arts and Culture ved Yangon-universitetet og organisasjonene Fauna & Flora International i Myanmar, The Gibbon Experience i Laos og Kalawa i Indonesia.

Jeg kjenner MKH-serien meget godt, den kjennetegnes av høy mikrofonfølsomhet og ypperlig signal-støyforhold og har meget god motstandsdyktighet mot fukt (noe som er perfekt for lydinnspillinger og lydnaturalisme). Av den grunn var jeg noe bekymret for å bruke AMBEO VR Mic sammen med et IRT-kryss og en klassisk stereomikrofon. Framfor alt lurte jeg på hvor godt mikrofonen ville fungere i tropisk klima, der det både er svært høye temperaturer og høy fuktighet.

„Men i alt fra fuktige grotter til støvete, varme sanddyner, fra sumpene under monsunen til oppvåkningen om våren - denne mikrofonen har aldri skuffet meg.“
Rodolphe Alexis

Det er raskt og enkelt å foreta justeringer, og mikrofonen har også vist seg å være svært robust. Selv de tynne kablene er mye mer holdbare enn de ser ut til. For bruk ute i felten setter jeg også pris på at mikrofonen er så kompakt og enkel å sette opp.

Jeg visste allerede fra lokale arrangementer at jeg kunne forvente gode resultater - som for eksempel ved opptredener av mindre, tradisjonelle musikkensembler. Jeg var imidlertid litt skeptisk til å bruke mikrofonen ute i marka for mer fjerntliggende lydkilder, der man gjerne heller ville bruke et non-coincident stereooppsett, med tidsdifferanse heller enn intensitetsdifferanse.

Men med sin lave iboende støy og helt enestående lydkvalitet i denne prisklassen overbeviste AMBEO VR Mic meg.

De muligheter for nedmiks som ligger i B-formatet, er uslåelige: Det er fleksibelt og gir mulighet for å endre lyttevinkelen i postproduksjon.

I tillegg til å benytte B-formatet ved tradisjonelle kringkastingsproduksjoner er jeg i ferd med å begynne å bruke det ved multikanalsinstallasjoner og lydløsninger ved utvikling av mobilapper.

Om Rodolphe Alexis

Som lyddesigner og lydtekniker tar hans praksiser opp i seg ulike former som er i dialog med andre kunstformer (installasjon, skulptur, performance, radio).

Som lærer koordinerer han prosessen med å lage den lydfokuserte AR-plattformen SoundWays.eu, og han bidrar jevnlig ved museumsprosjekter og geolokaliserte lydapper.

Og som assosiert kurator i Mu-kollektivet deltar han i ulike elektroakustiske prosjekter og utvikler en personlig metode for lydinnspillinger og feltopptak.

Hans nåværende lydprosjekt i Sørøst-Asia er blitt støttet av Scam og Hors les Murs-programmet fra Institut Français.

Om Rodolphe Alexis

Ekspertberetninger fra virtual reality

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann er lydsjef hos Visualise. Henrik er en ledende spesialist innenfor 3D-lyd og har med seg over 10 års erfaring med location lydopptak i studiolydkvalitet for film, reklame, kunder i musikkbransjen og 3D lydinstallasjoner.

Michael Engman Rønnow

Michael har vært i promarkedet de siste 25 årene. Han startet som musiker i tenårene, og begynte innenfor studioverdenen rundt 1992.
Han jobber nå i salgsmarkedet for proff lyd, men reiser fortsatt på turné og spiller musikk eller mikser FOH, samt at han driver sitt ProTools-baserte studio hjemme.

Côme Jalibert

Côme Jalibert begynte å jobbe som lydtekniker og lyddesigner i 2002. Han har alltid vært tiltrukket av dette med den omsluttende virkningen av lyd og har eksperimentert mye med surroundlyd. Gjennom sitt arbeid ønsker han at lyden mer skal føles enn høres. Han har jobbet med film og TV og i nyere tid med videospill, transmedia og VR. Hans mest kjente verk er lyddesign av filmen Minuscule, The Valley of the Lost Ants. Han har dessuten laget lydlandskapet Phallaina, den første rullende tegneserieroman for berøringsskjermer.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) er en vitenskapsforsker ved Department of Design ved Zurich University of the Arts, spesialist ved Cast / Audiovisual Media.

Thomas Rechberger

Thomas er en sveitsisk musiker, musikkprodusent og lyddesigner. I mer enn 20 år har han jobbet som proff innenfor lyd, på alle sider av mikrofonen: Som hovedgitarist for bandet Lovebugs har han spilt over 1000 konserter i Europa, han har spilt inn 13 album, inkludert flere nummer én-singler, og mottatt en rekke Golden Record-priser.

Fabian Knauber

Som utdannet akustiker har Fabian Knauber skaffet seg bred teoretisk kunnskap om romakustikk, 3D-lyd og binaural teknologi som han supplerer med sin praktiske erfaring som frilans lydtekniker. Hans viktigste ekspertområder er i tillegg til livelyd og studioproduksjon omfattende høyttalerbaserte installasjoner og 3D-lyd for virtuell virkelighet.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello er en utøver innenfor elektronisk musikk og også en mediekunstner. Hans CD-utgivelser er publisert av New Albion Records, Sub Rosa, 12k og Room 40. Hans lydinstallasjoner og flerkanalsverker finnes i de permanente samlingene i Museum of Modern Art, Whitney Museum og Museum of Contemporary Art i Lyon.

Little Konzett

Little Konzett er en østerriksk produsent, innspillings-, mikse- og masteringtekniker, musiker og eier av "Little Big Beat Studios". Studioene ligger i den vestlige delen av Østerrike og i Liechtenstein.

Rodolphe Alexis

Som lyddesigner og lydtekniker tar hans praksiser opp i seg ulike former som er i dialog med andre kunstformer (installasjon, skulptur, performance, radio).

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Registrer deg for nyhetsbrevet og bli med i AMBEO-fellesskapet

Kontakt oss dersom du har tilbakemeldinger eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints eller ønsker å dele dine erfaringer og bli omtalt i en ekspertberetning.

Newsletter subscription