Radio France

Ambeo ekspertberetninger

Radio France er en nasjonal allmennkringkaster opprettet i 1975. Det er den ledende franske radiostasjonen med over 13,5 millioner lyttere daglig.

Nettstedet nouvOson ble lansert i 2013 av Radio France og tilbyr i dag over 200 omsluttende lydprogrammer, både i binaurale og 5.1 surroundformater. Du kan velge mellom en rekke dokumentarer, underholdningsprogrammer, originalt kreativt innhold og lydreportasjer. Med så mye variasjon må vi være fleksible og tilpasse hvordan vi tar opp og mikser: Noen ganger kan vi gjøre opptak binauralt, mens andre ganger er det mer praktisk å lage en flerkanals miks først og deretter gjøre den om til binaural lyd ved hjelp av programvare for virtualisering.

„I dag utvikler Radio France kompetanse innenfor disse nye, omsluttende lydformatene. “

Naturlige binaurale opptak er som oftest ganske enkelt å gjennomføre, og de er kompatible med eksisterende infrastruktur for stereosendinger. Vi bruker vanligvis Neumann KU100, da den gir en enestående eksternalisering og følelse av å omsluttes av lyden. I Radio France brukes KU100 ved innspilling av musikkproduksjoner både med akustiske instrumenter og med forsterket lyd. I tillegg bruker vi den for å ta opp atmosfærelyd samt stemmer, som for eksempel ved denne nydelige framføringen av Marc Demarco under de binaurale lydsesjonene ved Eurockéennes festival: http://nouvoson.radiofrance.fr/musique/les-eurocks-en-3d-mac-demarco-55

Dette naturlige binaurale opptaket er ganske interessant fordi følelsen av å være omsluttet av lyd er umiddelbar, delvis takket være lyden av vinden i trærne, og kunstnerens dynamiske framføring rundt lytteren, og for dette flyet man ikke forventet skulle være der ... men som med sin støy ytterligere forsterket det omsluttende ved opplevelsen.

Denne innspillingen får også fram de problemene som følger med bevegelser som skjer for fort. Man må finne en akseptabel avveining mellom en god tilstedeværelse av ulike klanger og stabiliteten av lyden i rommet. Denne typen opprinnelig binaural teknikk bringer oss tilbake til den tiden da miksingen foregikk akustisk ved å eksperimentere med mikrofonplasseringen. For et håndverk ...

I dag utvikler Radio France kompetanse innenfor disse nye omsluttende lydformatene for å kunne tilby lytterne innovative programmer. På den måten får opphavspersonene en palett som også omfatter romlighet og omsluttende lyd slik at de kan finne opp og ta i bruk nye produksjonsmåter.

Om Radio France

Radio France er en nasjonal allmennkringkaster opprettet i 1975. Det er den ledende franske radiostasjonen med over 13,5 millioner lyttere daglig. Radio France er basert på seks komplementære radiostasjoner, nemlig France Inter, France Info, France Culture, France Musique, FIP et Mouv samt 44 lokalradiostasjoner som til sammen utgjør nettverket France Bleu. Dette programtilbud blir ytterligere utvidet online der det finnes medieinnhold og en stadig økende mengde podcaster.

Radio France er også en viktig kulturinstitusjon i Frankrike med fire musikkensembler og eventer som blir satt på programmet i hovedkvarteret, ”La Maison de la Radio”.

Om Radio France

Ekspertberetninger om binaural lyd

Radio France

Radio France er en nasjonal allmennkringkaster opprettet i 1975. Det er den ledende franske radiostasjonen med over 13,5 millioner lyttere daglig.

Aziz Berk Erten

Aziz Berk Erten er en Istanbul-basert lydtekniker som har spesialisert seg på både live- og studioarbeid. Han har spilt inn, mikset og turnert med flere tyrkiske toppartister.

Phonomatik Lab

Phonomatik Lab ble født ut fra en enkel idé lånt fra den selvutnevnte lydmåleren Erik Satie: ”Å ivareta musikk på ethvert mulig medium.” For at denne drømmen skulle kunne gå i oppfyllelse, bruker vi binaural teknologi og gjør innspillingene tilgjengelig på Music Inside Records.

Gareth Fry

er en prisbelønt lyddesigner som blant annet har arbeidet med filmene Harry Potter and the Cursed Child, The Encounter og åpningsseremonien til de olympiske leker i 2012. Han har også laget binaurale og ambisoniske utstillinger og VR-opplevelser for en rekke utstillinger og kampanjer.

Pascal Rueff

Pascal Rueff er regissør, poet og 3D lydtekniker. I de siste 15 årene har han forholdt seg til alle sider ved binaural produksjon. Han har produsert en rekke serier om andre verdenskrig, Illuminations av Rimbaud samt Tsjernobyl i samarbeid med forskere, kunstnere og teknikere.

Paulo Castanheiro

Paulo Castanheiro is a sound designer at Media Capital Radios in Portugal, a podcasts producer responsible for the audio contents at iNOVA Media Lab and an applied research lab at NOVA University of Lisbon.

Registrer deg for nyhetsbrevet og bli med i AMBEO-fellesskapet

Kontakt oss dersom du har tilbakemeldinger eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints eller ønsker å dele dine erfaringer og bli omtalt i en ekspertberetning.

Feltene merket med * må fylles ut!

Image Credit: Nicolas Büchi / ZHdK Cast

Newsletter subscription