Paul Geluso

Ambeo ekspertberetninger

Paul Geluso har blitt kreditert som mikse- og masteringtekniker, produsent og musiker på hundrevis av musikk- og filmtitler. Som komponist og lyddesigner har hans arbeider blitt vist internasjonalt, og han har mottatt støtte fra New York State Council for the Arts og fra Meet The Composer.

Ved NYU har vi benyttet AMBEO Cube siden Sennheiser Twin-mikrofonen ble lansert. Det er denne høykvalitets lydteknologien i 3D vi baserer oss på for å ta opp liveframføringer av musikk i konserthus, kirker og studioer. Vi har kjørt monitor med et 9.1 fulltone avspillingssystem der hvert enkelt mikrofonsignal tilsvarende sendes til hver sin høyttaler. For å oppnå dette arbeider vi med en dedikert senterkanal i tillegg til Cube på 8 kanaler som utgjør kanalene venstre, høyre, venstre surround, høyre surround, venstre høyde, høyre høyde, venstre høyde surround og høyre høyde surround. Subwoofer-signalet kan i tillegg utledes fra senterkanalen. Signalene fra støttemikrofonene kan på en god måte mikses sammen med Cube-signaler med egnet tidsforsinkelse for å hindre uønskede kamfiltereffekter.

„Cube leverer et meget spennende lydbilde i 3D ved gjengivelse i et omsluttende lyttemiljø. “
Paul Geluso

Ved NYU har Cube-systemet blitt mye brukt til å ta opp høyoppløst 3D-lyd for Tonmeister-klasser og til pågående forskningsprosjekter. I tillegg til tetrahedral- og Z-mikrofonbaserte teknologier som brukes ved NYU, har Cube blitt en standard for 3D-lyd.

Som en utvidelse av den populære mikrofonteknikken ”spaced pair” (kjent som AB) for stereoinnspilling har Cube evnen til å fange opp avgrenset informasjon om nivå, klang og tidspunktet signalet ankommer, i stereo, surround og høydefelt, alt med stor fleksibilitet – noe som gjør den helt unik. Polardiagrammet for hvert Twin mikrofonsignal kan enkelt justeres direkte eller i postproduksjon. Dermed kan lydteknikeren foreta finjusteringer av forholdet mellom direktelyd og reflektert lyd uten å måtte bytte eller flytte mikrofoner. Cube leverer et meget spennende lydbilde i 3D ved gjengivelse i et omsluttende lyttemiljø. Den har potensial til å levere virtuelle lydbilder, romlighet og lydkvalitet som er større enn de som finnes i virkeligheten.

Om Paul Geluso

Paul Geluso har blitt kreditert som mikse- og masteringtekniker, produsent og musiker på hundrevis av musikk- og filmtitler. Som komponist og lyddesigner har hans arbeid blitt vist internasjonalt og har mottatt støtte fra New York State Council for the Arts og fra Meet The Composer. For tiden er han tilknyttet fakultetet ved New York University på full tid der han utvikler metoder for opptak av 3D-lyd og postproduksjon som integrerer høydekanaler i surroundsystemer. Geluso har fungert som sjefslydtekniker på Harvest Digital Media Arts, Outpost Digital og som gjesteprofessor ved Bard College og Peabody Conservatory ved Johns Hopkins University. Han har en Bachelor of Science i elektroteknikk fra New Jersey Institute of Technology, en Master of Music i musikkteknologi fra New York University, og han er et aktivt medlem av Audio Engineering Society.

Om Paul Geluso

Eksperthistorier for høyttalere

Paul Geluso

Paul Geluso har blitt kreditert som mikse- og masteringtekniker, produsent og musiker på hundrevis av musikk- og filmtitler. Hans arbeider som komponist og lyddesigner har blitt vist internasjonalt, og han har mottatt støtte fra New York State Council for the Arts og fra Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank er en polsk lydtekniker og musikkprodusent. Hun studerte musikkproduksjon og lyddesign ved Fryderyk Chopin musikkakademi i Warszawa. Etter eksamen fra videregående skole i 1989 startet hun sin karriere som frilanslydtekniker, innspillingssjef og musikkprodusent – først i Warszawa, deretter i Sveits og Tyskland. Siden 1993 har hun vært lærer i opptaksteknikk ved FHNW Academy of Music i Basel i Sveits, hvor hun også bor.

Benoît Gilg

Benoît Gilg er fortsatt ung, men har allerede jobbet med lyd mer enn halve livet.
Etter en start på karrieren der han slår seg sammen med kommende stjerner i parisisk frijazz og især gjør opptak med Akosh S. Unit, bestemmer han seg for å utvide sin horisont ved å ta ansvar for monitormiksen på Mireille Mathieus og Juliette Grecos turneer. På den måten utvikler han en egen evne til fleksibilitet.

Dan Shores

Daniel Shores har vært nominert til GRAMMY® tre ganger. Han startet sin profesjonelle karriere hos Sono Luminus, først som assisterende tekniker, deretter som tekniker og så som leder av plateselskapet. Med de endringene som nå har skjedd i selskapsstrukturen, er Daniel nå tilbake og gjør det han liker aller best – å være lydtekniker. Daniels fokus har i mange år vært fascinasjonen for lyd og det mål å skape mest mulig uberørte musikkopptak, slik at lytteren opplever en mest mulig engasjerende interaksjon med musikken.

György Mohai

György Mohai, lydtekniker, miksetekniker og lyddesigner basert i Budapest i Ungarn – et nøkkelmedlem i den unge ungarske lydteknikergenerasjonen. Helt fra tidlig barndom holdt han på med musikkstudier og gikk også på fakultetet for jazzvokal ved Kőbánya-konservatoriet, en videregående opplæring der mange kjente ungarske musikere har gått. I 2010 oppnådde han graden Sound Director BA ved University of Theatre and Film Arts. Hit har han senere ofte kommet tilbake for å holde forelesninger.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, født Schwarz, er en lydtekniker og produsent for akustisk musikk innenfor radio, TV og platebransjen. Hennes innspillinger har mottatt en rekke tyske og internasjonale nominasjoner og priser. Innspillingene har mottatt to Echo Klassik Awards, Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, en Grammy-nominasjon og en rekke andre.

Registrer deg for nyhetsbrevet og bli med i AMBEO-fellesskapet

Kontakt oss dersom du har tilbakemeldinger eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints eller ønsker å dele dine erfaringer og bli omtalt i en ekspertberetning.

Feltene merket med * må fylles ut!

Image Credit: Nicolas Büchi / ZHdK Cast

Newsletter subscription