Pascal Rueff

AMBEO ekspertberetninger

Pascal Rueff er regissør, poet og 3D lydtekniker.

Det er mange måter å tilnærme seg dette med binaurale lydopptak på: fra å feste to elektretmikrofonkapsler til to euro stykket i ørene til å bruke et høykvalitets kunststereohode til 25 000 euro. Slik sett var vi heldige ved at Neumann allerede tidlig hadde tro på det binaurale formatet: Med KU 100 skapte selskapet et verktøy som er ideelt for profesjonelle innspillinger.
I dag fungerer KU 100 som et referansesystem fordi det enkelt håndterer endringer i klangfarge, et iboende problem i HRTF i en lydstrøm (dvs. den filtereffekten som forårsakes av ørets akustiske egenskaper). Utgangssignalet fra KU 100 har en naturlig lyd, slik at produsenten kan konsentrere seg om å komponere det tredimensjonale lydbildet. Gjennomsiktigheten i dette mediet åpner helt nye muligheter. Det er stimulerende å betrakte lydeksperter med flere tiårs erfaring som nå oppdager hvor enkelt det er å reprodusere tilstedeværelse, bevegelse (uansett hvor liten den er) eller komplekse lydbilder –

„kort sagt: mangesidige, subtile lydopplevelser - med KU 100s enkle stereofoniske format.“
Pascal Rueff

Helt siden hodetelefoner ble standard lyttemetode, har det naturlige binaurale formatet gjort det mulig å gå tilbake til selve essensen i lytteopplevelsen. Enhver lytter kan enkelt erfare det og gjenoppdage at vi lytter binauralt helt fra vi ble født. Og helt allerede fra fødselen har vi også evnen til å tolke sonisk kompleksitet.

For de som jobber med lyd, er hørselssansen en bemerkelsesverdig inngangsport til nærhet. Agence du Verbe benytter det opprinnelige binaurale formatet til å produsere lydopplevelser beregnet på hodetelefoner, for eksempel til fotturer, ulike typer show og omvisninger på museer. Vi skaper opplevelser som er svært personlige og samtidig kollektive ("sammen alene") - som en drøm man deler, der følelsene er så intense at lytterne blir forandret av det. De kan meget vel føle at de befinner seg på samme sted og til samme tid som kunststereohodet var under innspillingen. Dette egosentriske perspektivet er også i tråd med vår tid. Lytting er ofte følelsen av det ytre, av omgivelsene, knyttet til den primordiale hjernen der følelsene har sin rot. Det er fascinerende å "lydtransportere" lytterne inn i en annen verden, utelukkende ved hjelp av hodetelefoner. Og det er også svært effektivt.
Via dette fantastiske formatet kan publikum utforske historie, immateriell kulturarv og verdener som ellers er utilgjengelige for oss, enten de er ekte eller fiktive. Tilnærmingen er både dokumentarisk (gjennom virkeligheten) og poetisk (gjennom sansefornemmelser).

Om Pascal Rueff

Pascal Rueff er regissør, poet og 3D lydtekniker. I de siste 15 årene har han forholdt seg til alle sider ved binaural produksjon. Han har produsert en rekke serier om andre verdenskrig, Illuminations av Rimbaud samt Tsjernobyl i samarbeid med forskere, kunstnere og teknikere. Han er binaural lydekspert for faglig opplæring ved Institut National de l’Audiovisuel (INA) i Paris, og arbeider sammen med Feichter Audio. Han leder Agence du Verbe, en institusjon dedikert til binaural produksjon. I 2016 mottok han Canac-prisen fra Societe Français d’Acoustique for sine eksepsjonelle 3D-produksjoner. Se dem her: www.binaural.fr.

Om Pascal Rueff

Ekspertberetninger om binaural lyd

Radio France

Radio France er en nasjonal allmennkringkaster opprettet i 1975. Det er den ledende franske radiostasjonen med over 13,5 millioner lyttere daglig.

Aziz Berk Erten

Aziz Berk Erten er en Istanbul-basert lydtekniker som har spesialisert seg på både live- og studioarbeid. Han har spilt inn, mikset og turnert med flere tyrkiske toppartister.

Phonomatik Lab

Phonomatik Lab ble født ut fra en enkel idé lånt fra den selvutnevnte lydmåleren Erik Satie: ”Å ivareta musikk på ethvert mulig medium.” For at denne drømmen skulle kunne gå i oppfyllelse, bruker vi binaural teknologi og gjør innspillingene tilgjengelig på Music Inside Records.

Gareth Fry

er en prisbelønt lyddesigner som blant annet har arbeidet med filmene Harry Potter and the Cursed Child, The Encounter og åpningsseremonien til de olympiske leker i 2012. Han har også laget binaurale og ambisoniske utstillinger og VR-opplevelser for en rekke utstillinger og kampanjer.

Pascal Rueff

Pascal Rueff er regissør, poet og 3D lydtekniker. I de siste 15 årene har han forholdt seg til alle sider ved binaural produksjon. Han har produsert en rekke serier om andre verdenskrig, Illuminations av Rimbaud samt Tsjernobyl i samarbeid med forskere, kunstnere og teknikere.

Paulo Castanheiro

Paulo Castanheiro is a sound designer at Media Capital Radios in Portugal, a podcasts producer responsible for the audio contents at iNOVA Media Lab and an applied research lab at NOVA University of Lisbon.

Registrer deg for nyhetsbrevet og bli med i AMBEO-fellesskapet

Kontakt oss dersom du har tilbakemeldinger eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints eller ønsker å dele dine erfaringer og bli omtalt i en ekspertberetning.

Newsletter subscription