Martin Rieger

AMBEO ekspertberetninger

AMBEO-verktøyene egner seg svært godt til å få folk i gang med romlig lyd. For meg var dette en flott demonstrasjon av forskjellen mellom statisk og dynamisk binaural lyd. Og i løpet av kurset oppnådde jeg gode resultater ved å benytte AMBEO plug-ins i postproduksjon.

Jeg har ledet workshops for VR/AR/MR medieproduksjon og kreativ historiefortelling. Jeg er fascinert over hvordan deltakerne er blitt motivert til praktisk utprøving av nye ting. I disse workshopene hadde jeg med praktiske øvelser med Sennheisers ambisonics-mikrofon. AMBEO VR Mic er svært allsidig for alle mulige slags tester, og vi lyktes med å gjøre opptak av et POV-eksperiment (point of view = betraktningspunkt), høyoppløst opptak med et RED-kamera og en rask ’gun-and-run’-scene i et bibliotek, for å nevne noen få eksempler.

„AMBEO VR Mic kompletterer og er godt tilpasset mitt eksisterende utstyr.“
Martin Rieger

Jeg brukte den sammen med Zoom F8, noen ekstra klemmer og et stativ, og var imponert over hvor lett det er å montere den under kameraet. Noen ganger vil selv et håndholdt opptak fungere godt, og med det støtabsorberende festet klarte vi alltid å oppnå gode resultater.

For en nybegynner vil forståelse og mestring av arbeidsflyten med ambisonics-lyd ta litt tid. En teoretisk introduksjon er ofte den beste måten å gjøre seg kjent med teknologien på, før man starter med praktiske øvelser. Jeg forklarte de forskjellige tilnærmingene til 3D lydopptak og postproduksjon med de forskjellige AMBEO-oppsettene. Etter denne introduksjonen var deltakerne i workshopen blitt i stand til å komme med egne ideer, og de visste hvilken mikrofon som skulle brukes og på hvilken måte, for hvert enkelt bruksområde.
I postproduksjon bruker jeg AMBEO Orbit plugin til å plassere lyden i 3D-rommet i henhold til azimut og høydeparametere. Dette demonstrerer på en meget god måte hvordan binaural rendering fungerer, og hvorfor romakustikk er så viktig. Når man deretter legger til AMBEO AB Converter i kombinasjon med taleopptak eller ekstra lydeffekter, får man en helt naturlig forståelse for konseptet bak produksjoner med omsluttende lyd slik at man kan benytte det.

Jeg husker første gang jeg presenterte et ambisonics-opptak av en frontfigur som snakket rett inn i kameraet. Jeg hadde en binaural dekoder som kjørte i min DAW og som låt fint, men så snart jeg justerte azimutrotasjonen, kunne man tydelig høre stemmen panorere fra venstre mot høyre. Og da jeg så opp fra laptopen og så på kursdeltakerne, kunne jeg betrakte de mange overraskede fjesene til disse som akkurat da skjønte vitsen med AMBEO VR Mic.
Videre er det interessant å sammenligne AMBEO VR Mic med Neumann KU100, og i hvilke tilfeller det for eksempel er fornuftig å bruke AMBEO Smart Headset i stedet.

Om Martin Rieger

Martin Rieger kaller sitt yrke for 360° lydproduksjon, noe som innebærer at han har en helhetlig tilnærming til produksjoner innenfor virtuell virkelighet, og at han tar flere elementer i betraktning i opptaks- og mikseprosessen enn det man tradisjonelt har gjort, og lager historiefortelling gjennom hele prosessen.
Med sine studier innen medieteknologi og produksjon har han god oversikt over ulike teknologier, også utenom lyd.
Siden da, som VRTONUNG, har han gjennomført en rekke ulike typer produksjoner, for eksempel en 360°-dokumentar om motorsykler i Vietnam; frikjøring på ski i snø til knærne i Østerrike; og han har fulgt FN i verdens største flyktningleir i Bangladesh.
Etter å ha tatt hånd om mer enn tjuefire 360°-produksjoner fant han ut at det er så mye mer å utforske i VR-verdenen at det burde vært flere proffer som utforsker og flytter grensene for 3D-lyd. Han avholder derfor workshops og gir presentasjoner for å gi emnet den oppmerksomhet det fortjener.

Om Martin Rieger

Ekspertberetninger fra virtual reality

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann er lydsjef hos Visualise. Henrik er en ledende spesialist innenfor 3D-lyd og har med seg over 10 års erfaring med location lydopptak i studiolydkvalitet for film, reklame, kunder i musikkbransjen og 3D lydinstallasjoner.

Michael Engman Rønnow

Michael har vært i promarkedet de siste 25 årene. Han startet som musiker i tenårene, og begynte innenfor studioverdenen rundt 1992.
Han jobber nå i salgsmarkedet for proff lyd, men reiser fortsatt på turné og spiller musikk eller mikser FOH, samt at han driver sitt ProTools-baserte studio hjemme.

Côme Jalibert

Côme Jalibert begynte å jobbe som lydtekniker og lyddesigner i 2002. Han har alltid vært tiltrukket av dette med den omsluttende virkningen av lyd og har eksperimentert mye med surroundlyd. Gjennom sitt arbeid ønsker han at lyden mer skal føles enn høres. Han har jobbet med film og TV og i nyere tid med videospill, transmedia og VR. Hans mest kjente verk er lyddesign av filmen Minuscule, The Valley of the Lost Ants. Han har dessuten laget lydlandskapet Phallaina, den første rullende tegneserieroman for berøringsskjermer.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) er en vitenskapsforsker ved Department of Design ved Zurich University of the Arts, spesialist ved Cast / Audiovisual Media.

Thomas Rechberger

Thomas er en sveitsisk musiker, musikkprodusent og lyddesigner. I mer enn 20 år har han jobbet som proff innenfor lyd, på alle sider av mikrofonen: Som hovedgitarist for bandet Lovebugs har han spilt over 1000 konserter i Europa, han har spilt inn 13 album, inkludert flere nummer én-singler, og mottatt en rekke Golden Record-priser.

Fabian Knauber

Som utdannet akustiker har Fabian Knauber skaffet seg bred teoretisk kunnskap om romakustikk, 3D-lyd og binaural teknologi som han supplerer med sin praktiske erfaring som frilans lydtekniker. Hans viktigste ekspertområder er i tillegg til livelyd og studioproduksjon omfattende høyttalerbaserte installasjoner og 3D-lyd for virtuell virkelighet.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello er en utøver innenfor elektronisk musikk og også en mediekunstner. Hans CD-utgivelser er publisert av New Albion Records, Sub Rosa, 12k og Room 40. Hans lydinstallasjoner og flerkanalsverker finnes i de permanente samlingene i Museum of Modern Art, Whitney Museum og Museum of Contemporary Art i Lyon.

Little Konzett

Little Konzett er en østerriksk produsent, innspillings-, mikse- og masteringtekniker, musiker og eier av "Little Big Beat Studios". Studioene ligger i den vestlige delen av Østerrike og i Liechtenstein.

Rodolphe Alexis

Som lyddesigner og lydtekniker tar hans praksiser opp i seg ulike former som er i dialog med andre kunstformer (installasjon, skulptur, performance, radio).

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Registrer deg for nyhetsbrevet og bli med i AMBEO-fellesskapet

Kontakt oss dersom du har tilbakemeldinger eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints eller ønsker å dele dine erfaringer og bli omtalt i en ekspertberetning.

Newsletter subscription