Małgorzata Albińska-Frank

Ambeo ekspertberetninger

Małgorzata Albińska-Frank er en polsk lydtekniker og musikkprodusent. Hun studerte musikkproduksjon og lyddesign ved Fryderyk Chopin musikkakademi i Warszawa.

Forutsetningen for mine innspillinger av klassisk musikk er det faktum at rommet og musikken samspiller for å oppfylle en felles funksjon. Dette betyr at all musikk som framføres, nødvendigvis må tilhøre et rom som akustisk sett er egnet. Når du tar opp lyd i 3D, med alle de teknologiske mulighetene som finnes der, vil jeg gjerne plassere lytteren på en stol i rommet. Det er derfra publikum oppfatter den musikalske framføringen. Når jeg gjør opptak, prøver jeg å tolke den akustiske situasjonen, eller ”dokumentere” den og gi dette videre til lytteren. Dette inkluderer for eksempel at en vokalsolist er høyere oppe enn pianoet, eller at perkusjonisten er høyere enn strykerne og blåserne i et orkester. På en konsert oppfatter publikum dette ubevisst; det bidrar til identifisering av lyttesituasjonen i en virkelig konsert. Med plasseringen av 9.1-høyttalere kan denne lydsituasjonen rekonstrueres.

„På en konsert oppfatter publikum dette ubevisst; det bidrar til identifisering av lyttesituasjonen for en virkelig konsert. “
Malgorzata Albinska

Men ikke bare det. Skulle lytteren sitte mer foran enn i midten, vil hun eller han høre mer direktelyd. Hvis hun eller han velger en plass lenger bakover, nærmere høyttalerne der, hører hun eller han mer av det som skjer i det diffuse feltet. Dette tilsvarer virkeligheten i en konsert eller en musikalsk framføring i et rom. Så målet er å kartlegge de naturlige forholdene gjennom plassering av mikrofonene. Når jeg gjør 3D-opptak, plasserer jeg mikrofonene slik: 8 mikrofoner med kulekarakteristikk for omgivelseslyd pluss de vanlige hoved- og spotmikrofonene som brukes for stereoopptak; type og retningskarakteristikk vil være avhengig av lydkilden. Jeg plasserer mikrofonene for ambient lyd på en måte som tilsvarer høyttalerplasseringen ved gjengivelse av 3D-lyd. Dette gjelder spesielt plassering av mikrofonene i de vertikale og horisontale nivåene. Hvilket betyr at jeg setter opp tripods i de fire hjørnene i rommet, avhengig av musikernes plassering. To mikrofonpar på to ulike nivåer er montert på hvert stativ. For det høye nivået er mikrofonens høyde minimum 4 meter. De vertikale og horisontale avstandene mellom mikrofonene må bestemmes ved hjelp av øret og er avhengig av størrelsen på rommet og innredningen. Min erfaring viser imidlertid at det er best å arbeide med en avstand på minst 5 meter for det horisontale og 1 meter for det vertikale nivået for å oppnå en lyd som er helt omsluttende. Signalenes innhold og korrelasjon spiller en avgjørende rolle her: avstanden (mellom mikrofoner) fra kilden (både horisontalt og vertikalt), avstanden mellom foran og bak, avstanden mellom venstre og høyre. Det handler alt sammen om klangen og forholdet mellom direktelyd og diffust lydfelt.

Når det gjelder det å lage et bilde av lydkilden, jobber jeg vanligvis med en Straus-kombinasjon av omni- og kardioidemikrofoner som hovedmikrofon. Da jeg jobber uten senter, mens jeg fortsatt ønsker å sikre lydkildenes stabilitet, trenger jeg flere spotmikrofoner enn jeg normalt ville brukt for stereoinnspillinger. For 3D-opptak, imidlertid, bruker jeg bevisst disse, slik at jeg i postproduksjon kan oppnå stabilitet og instrumentenes klang og kontur. Jeg mikser spotmikrofonene forsiktig inn i frontlydfeltet.

Om Małgorzata

Małgorzata Albińska-Frank er en polsk lydtekniker og musikkprodusent. Hun studerte musikkproduksjon og lyddesign ved Fryderyk Chopin musikkakademi i Warszawa. Etter eksamen fra videregående skole i 1989 startet hun sin karriere som frilanslydtekniker, innspillingssjef og musikkprodusent – først i Warszawa, deretter i Sveits og Tyskland. Siden 1993 har hun vært lærer i opptaksteknikk ved FHNW Academy of Music i Basel i Sveits, hvor hun også bor.

På grunn av sin fascinasjon for klassisk musikk, akustikk og den akustiske lyden av instrumenter har hun spesialisert seg innenfor opptak og produksjon av musikk fra middelalderen samt klassisk musikk og samtidsmusikk. I 1995 åpnet hun sitt eget lydstudio, arton, i Basel.

Hun samarbeider med anerkjente musikere for ulike musikkselskaper, plateselskaper, festivaler og radiostasjoner. Kundene verdsetter henne for den kompetansen hun har, men hun verdsettes også for sine følsomme auditive evner, sin sensitivitet for klang og lyddesign og for sine kunstneriske evner.

Innspillingene hennes er preget av høy kvalitet på både lyd og musikalitet.

Om Małgorzata

Eksperthistorier for høyttalere

Paul Geluso

Paul Geluso har blitt kreditert som mikse- og masteringtekniker, produsent og musiker på hundrevis av musikk- og filmtitler. Hans arbeider som komponist og lyddesigner har blitt vist internasjonalt, og han har mottatt støtte fra New York State Council for the Arts og fra Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank er en polsk lydtekniker og musikkprodusent. Hun studerte musikkproduksjon og lyddesign ved Fryderyk Chopin musikkakademi i Warszawa. Etter eksamen fra videregående skole i 1989 startet hun sin karriere som frilanslydtekniker, innspillingssjef og musikkprodusent – først i Warszawa, deretter i Sveits og Tyskland. Siden 1993 har hun vært lærer i opptaksteknikk ved FHNW Academy of Music i Basel i Sveits, hvor hun også bor.

Benoît Gilg

Benoît Gilg er fortsatt ung, men har allerede jobbet med lyd mer enn halve livet.
Etter en start på karrieren der han slår seg sammen med kommende stjerner i parisisk frijazz og især gjør opptak med Akosh S. Unit, bestemmer han seg for å utvide sin horisont ved å ta ansvar for monitormiksen på Mireille Mathieus og Juliette Grecos turneer. På den måten utvikler han en egen evne til fleksibilitet.

Dan Shores

Daniel Shores har vært nominert til GRAMMY® tre ganger. Han startet sin profesjonelle karriere hos Sono Luminus, først som assisterende tekniker, deretter som tekniker og så som leder av plateselskapet. Med de endringene som nå har skjedd i selskapsstrukturen, er Daniel nå tilbake og gjør det han liker aller best – å være lydtekniker. Daniels fokus har i mange år vært fascinasjonen for lyd og det mål å skape mest mulig uberørte musikkopptak, slik at lytteren opplever en mest mulig engasjerende interaksjon med musikken.

György Mohai

György Mohai, lydtekniker, miksetekniker og lyddesigner basert i Budapest i Ungarn – et nøkkelmedlem i den unge ungarske lydteknikergenerasjonen. Helt fra tidlig barndom holdt han på med musikkstudier og gikk også på fakultetet for jazzvokal ved Kőbánya-konservatoriet, en videregående opplæring der mange kjente ungarske musikere har gått. I 2010 oppnådde han graden Sound Director BA ved University of Theatre and Film Arts. Hit har han senere ofte kommet tilbake for å holde forelesninger.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, født Schwarz, er en lydtekniker og produsent for akustisk musikk innenfor radio, TV og platebransjen. Hennes innspillinger har mottatt en rekke tyske og internasjonale nominasjoner og priser. Innspillingene har mottatt to Echo Klassik Awards, Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, en Grammy-nominasjon og en rekke andre.

Registrer deg for nyhetsbrevet og bli med i AMBEO-fellesskapet

Kontakt oss dersom du har tilbakemeldinger eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints eller ønsker å dele dine erfaringer og bli omtalt i en ekspertberetning.

Feltene merket med * må fylles ut!

Image Credit: Nicolas Büchi / ZHdK Cast

Newsletter subscription