György Mohai

AMBEO ekspertberetninger

György Mohai, lydtekniker, miksetekniker og lyddesigner basert i Budapest i Ungarn.

Første gang jeg kom i kontakt med innspillingsteknologien 3D AMBEO, var i september 2016, under et Sound Expert Seminar organisert av Sennheiser i Berlin. Vi var dessuten så heldige at vi også fikk gjort oss kjent med mikrofonen MKH800Twin og PlugIn som brukes sammen med dette konseptet. Jeg fikk umiddelbart en rekke nye tanker og ideer om teknologien og alle de måter man kan bruke den på, i mitt eget arbeid.

Nylig brukte jeg disse mikrofonene til å ta opp musikksporet til Jupiters Moon, en ny film av Kornél Mundruczó som vil ha premiere i Cannes i år, der den er med i hovedkonkurransen for Palme d’Or. (Musikk komponert av Jed Kurzel, kjent for Alien: Covenant, Macbeth, Assassin’s Creed.) Jeg må si at jeg fikk svært gode resultater med dette systemet.

„MKH 800 Twin presenterer det akustiske rommet meget klart og tydelig: I opptaket blir bandet ett med miksens akustiske rom.“
György Mohai

Med det nye Sennheiser-oppsettet blir det svært enkelt å lage tradisjonelle 5.1- eller Dolby Atmos-kompatible mikser eller stereo-mikser fra opptaket – avhengig av hvilken plattform lydsporet skal presenteres på (kino, DVD, fjernsyn). Alt blir så mye enklere når vi ikke trenger å bestemme opptaksmønsteret på mikrofonen mens vi gjør opptakene, men at vi kan velge det som egner seg best, senere, under postproduksjon, til og med helt til slutt ved miksen. På den måten kan vi benytte ulike opptaksmønstre i mikser som igjen er tiltenkt ulik bruk.

Sennheiser MKH800 Twin-mikrofonene har en ekstremt gjennomsiktig og detaljert lydgjengivelse. Jeg synes det er fascinerende å bruke dem til å ta opp nær sagt hvilket som helst instrument eller band. Disse mikrofonene har Sennheisers sedvanlige fremragende signal–støy-forhold.

Under våre første innspillingsøkter med Sennheiser MKH800Twin-mikrofonene brukte vi oppsettet AMBEO Square. Imidlertid ble jeg snart nysgjerrig på å finne ut hva mer vi kunne oppnå, utover de svært lovende resultatene vi så langt hadde oppnådd, ved å bruke andre oppsett enn det anbefalte. I tillegg til å bruke den anbefalte protokollen for mikrofonplassering testet jeg mikrofonene i spotposisjoner og i et Decca-tre. Jeg har testet opptak av strykekvartetter og soloinstrumenter samt klassiske sangere og da brukt ulike oppsett. Helhetsinntrykket er at systemet i alle oppsett gir en fascinerende, allsidig ytelse. Man kan dessuten endre mikrofonenes opptaksmønster senere, noe som gjør at råopptakene vil matche ethvert teknisk eller kunstnerisk behov som kan framkomme på et senere tidspunkt.

AMBEO recording for “Jupiter’s Moon” movie

Om György Mohai

György Mohai, lydtekniker, miksetekniker og lyddesigner basert i Budapest i Ungarn – et nøkkelmedlem i den unge ungarske lydteknikergenerasjonen. Helt fra tidlig barndom holdt han på med musikkstudier og gikk også på fakultetet for jazzvokal ved Kőbánya-konservatoriet, en videregående opplæring der mange kjente ungarske musikere har gått. I 2010 oppnådde han graden Sound Director BA ved University of Theatre and Film Arts. Hit har han senere ofte kommet tilbake for å holde forelesninger.

Han startet sin karriere som frilans lydtekniker (monitor og FOH) med dedikerte band og orkestre, og ble også innleid av de største live-/PA-firmaene i Ungarn. I 2004 grunnla han sitt eget PA-firma. Siden 2012 har han vært leder for lydavdelingen ved Pesti Magyar Theatre.

Han er for tiden en av de travleste ungarske liveteknikerne og jobber regelmessig som sjefstekniker ved noen av Ungarns største eventer. Disse dekker nær sagt alle mulige sjangre innenfor live-musikk (Bobby McFerrin, José Cura, Ramón Vargas, Andrea Rost og Erika Miklósa) og teaterprosjekter (Shrek, West Side Story, Into the Woods, Blues Brothers og István a Király).

György har også deltatt i flere filmproduksjoner. Bare for å nevne en: Som systemtekniker for kommunikasjon hadde han en viktig rolle i lydavdelingen i The Martian, som foruten andre lydspesifikke priser og nominasjoner ble nominert til en Oscar innenfor alle lydkategorier i 2015.

I senere tid har han ved siden av PA-firmaet også startet sitt eget lydstudio, under navnet Pannónia Hangstúdió. Dette er et sted som bidrar til å bygge bro over hans mange faglige interesser, da det daglig betjener både musikk-, teater- og filmproduksjoner.

Om György Mohai

Eksperthistorier for høyttalere

Paul Geluso

Paul Geluso har blitt kreditert som mikse- og masteringtekniker, produsent og musiker på hundrevis av musikk- og filmtitler. Hans arbeider som komponist og lyddesigner har blitt vist internasjonalt, og han har mottatt støtte fra New York State Council for the Arts og fra Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank er en polsk lydtekniker og musikkprodusent. Hun studerte musikkproduksjon og lyddesign ved Fryderyk Chopin musikkakademi i Warszawa. Etter eksamen fra videregående skole i 1989 startet hun sin karriere som frilanslydtekniker, innspillingssjef og musikkprodusent – først i Warszawa, deretter i Sveits og Tyskland. Siden 1993 har hun vært lærer i opptaksteknikk ved FHNW Academy of Music i Basel i Sveits, hvor hun også bor.

Benoît Gilg

Benoît Gilg er fortsatt ung, men har allerede jobbet med lyd mer enn halve livet.
Etter en start på karrieren der han slår seg sammen med kommende stjerner i parisisk frijazz og især gjør opptak med Akosh S. Unit, bestemmer han seg for å utvide sin horisont ved å ta ansvar for monitormiksen på Mireille Mathieus og Juliette Grecos turneer. På den måten utvikler han en egen evne til fleksibilitet.

Dan Shores

Daniel Shores har vært nominert til GRAMMY® tre ganger. Han startet sin profesjonelle karriere hos Sono Luminus, først som assisterende tekniker, deretter som tekniker og så som leder av plateselskapet. Med de endringene som nå har skjedd i selskapsstrukturen, er Daniel nå tilbake og gjør det han liker aller best – å være lydtekniker. Daniels fokus har i mange år vært fascinasjonen for lyd og det mål å skape mest mulig uberørte musikkopptak, slik at lytteren opplever en mest mulig engasjerende interaksjon med musikken.

György Mohai

György Mohai, lydtekniker, miksetekniker og lyddesigner basert i Budapest i Ungarn – et nøkkelmedlem i den unge ungarske lydteknikergenerasjonen. Helt fra tidlig barndom holdt han på med musikkstudier og gikk også på fakultetet for jazzvokal ved Kőbánya-konservatoriet, en videregående opplæring der mange kjente ungarske musikere har gått. I 2010 oppnådde han graden Sound Director BA ved University of Theatre and Film Arts. Hit har han senere ofte kommet tilbake for å holde forelesninger.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, født Schwarz, er en lydtekniker og produsent for akustisk musikk innenfor radio, TV og platebransjen. Hennes innspillinger har mottatt en rekke tyske og internasjonale nominasjoner og priser. Innspillingene har mottatt to Echo Klassik Awards, Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, en Grammy-nominasjon og en rekke andre.

Registrer deg for nyhetsbrevet og bli med i AMBEO-fellesskapet

Kontakt oss dersom du har tilbakemeldinger eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints eller ønsker å dele dine erfaringer og bli omtalt i en ekspertberetning.

Newsletter subscription