Dan Shores

AMBEO ekspertberetninger

Daniel Shores har vært nominert til GRAMMY® tre ganger. Han startet sin profesjonelle karriere hos Sono Luminus, først som assisterende tekniker, deretter som tekniker og deretter som leder av plateselskapet.

I en av mine nyeste innspillinger hadde jeg den store gleden av å prøve ut Sennheiser MKH 800 Twins ved opptak av Iceland Symphony Orchestra i Reykjavik. Dette var en helt ny erfaring for meg, både med ensemblet og med mikrofonene, og jeg fikk virkelig satt dem på prøve – med det brede dynamiske spekteret i musikken og måten ensemblet var satt sammen på.

For denne innspillingen gjorde jeg opptakene i fullt omsluttende surround. Dette skal utgis på Pure Audio Blu-ray i 9.1 Auro-3D og Dolby Atmos. Jeg kom fram til dette oppsettet ved å bruke en sentral mikrofon-array og deretter plassere ensemblet rundt denne i en full 360-graders sirkel.

„Vi leide Sennheisers pakke med fem mikrofoner for å bruke som nederste lag i vår hoved-array (en mikrofon til hver høyttaler i et standard 5.1-oppsett).“
Dan Shores

Allerede da pakken ble åpnet, ble jeg umiddelbart imponert over både innpakking og kvalitet på komponentene. Hele konstruksjonen og oppbyggingen av settet er synlig, fra mikrofon og vibrasjonsoppheng til den medfølgende kabelen som gir tilgang til begge kapslene på mikrofonen. Det eneste som var litt forvirrende, var at kabelen ikke hadde matchende merking for hvilken leder som var front og hvilken som var bak, selv om dette enkelt kunne fastslås da de ble koplet til.

I løpet av fem dager gjorde jeg opptak av orkesteret i 352,8 kHz DXD-oppløsning (en opptaksøkt per dag). Hver dag gjorde vi opptak av ulike stykker, og for hvert stykke varierte oppsettet av orkesteret, noen ganger med messingblåserne foran, andre ganger med treblåserne bak, og en gang med en fullstendig blandet stryker- og messingblåserseksjon rundt mikrofon-arrayen for å fange inn unike effekter, slik komponisten hadde håp om. Det jeg var mest fornøyd med ved 800 Twins, er at uansett hvordan orkesterkonfigurasjonen endret seg, kunne mikrofonene konsekvent håndtere alt jeg utsatte dem for. Lyden fra mikrofonene var fyldig, gjennomsiktig og detaljert, og samtidig musikalsk og ikke overdrevent klinisk. De leverte førsteklasses detalj i ”ppp”-partiene og var fullt ut kapable til å håndtere trøkket fra ”FFF”-partiene, helt uten forandring i lydmessig ytelse.

Jeg kjørte mikrofonene i omni som var ganske enkelt å sette opp i min DAW, bare ved å rute begge kanalene (da du får feed fra begge kapslene) til samme panoreringsposisjon ved samme volum. Og selv om jeg ikke endret dem i sluttmiksen – med den stramme tidsplanen vi hadde og den måten vi organiserte orkesteret på – var jeg meget fornøyd med å vite at jeg hadde fleksibilitet til å endre opptaksmønsteret i postproduksjon ved bruk av AMBEOs plugin, dersom det likevel skulle være ønskelig.

Det var en fantastisk opplevelse å ha muligheten til å bruke 800 Twins, og jeg anbefaler dem mer enn gjerne til alle mine kolleger. Jeg ser fram til å prøve dem på mindre ensembler og på soloinstrumenter i framtiden.

Om Dan Shores

Daniel Shores har vært nominert til GRAMMY® tre ganger. Han startet sin profesjonelle karriere hos Sono Luminus, først som assisterende tekniker, deretter som tekniker og så som leder av plateselskapet. Med de endringene som nå har skjedd i selskapsstrukturen, er Daniel nå tilbake og gjør det han liker aller best – å være lydtekniker. Daniels fokus har i mange år vært fascinasjonen for lyd og det mål å skape mest mulig uberørte musikkopptak, slik at lytteren opplever en mest mulig engasjerende interaksjon med musikken.

Daniel har vært lydtekniker på mer enn 150 kommersielt tilgjengelige utgivelser for Sono Luminus, Steinway og Sons, Naxos, Delos og mange andre plateselskaper, og har alltid hatt en forkjærlighet for og fokus på surroundlyd. I mange år nå har han gjort innspillinger for kommersielle utgivelser i 5.1, 7.1, 9.1 og nå også i 11.1. Dette vil gi lytteren hjemme mulighet til å erfare nye og unike lydopplevelser.

Når Daniel ikke er i studio, er han professor II ved Shenandoah University der han underviser i eksterne opptak, surroundlyd og har klasser i grunnleggende masteringteknikk i skolens avdeling for musikkinnspilling og produksjonsteknologi. Daniel er også musiker selv og startet som klassisk pianist, jazzpianist og perkusjonist, før han beveget seg over til bass (jazz og rock), gitar, mandolin og diverse andre instrumenter.

Om Dan Shores

Eksperthistorier for høyttalere

Paul Geluso

Paul Geluso har blitt kreditert som mikse- og masteringtekniker, produsent og musiker på hundrevis av musikk- og filmtitler. Hans arbeider som komponist og lyddesigner har blitt vist internasjonalt, og han har mottatt støtte fra New York State Council for the Arts og fra Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank er en polsk lydtekniker og musikkprodusent. Hun studerte musikkproduksjon og lyddesign ved Fryderyk Chopin musikkakademi i Warszawa. Etter eksamen fra videregående skole i 1989 startet hun sin karriere som frilanslydtekniker, innspillingssjef og musikkprodusent – først i Warszawa, deretter i Sveits og Tyskland. Siden 1993 har hun vært lærer i opptaksteknikk ved FHNW Academy of Music i Basel i Sveits, hvor hun også bor.

Benoît Gilg

Benoît Gilg er fortsatt ung, men har allerede jobbet med lyd mer enn halve livet.
Etter en start på karrieren der han slår seg sammen med kommende stjerner i parisisk frijazz og især gjør opptak med Akosh S. Unit, bestemmer han seg for å utvide sin horisont ved å ta ansvar for monitormiksen på Mireille Mathieus og Juliette Grecos turneer. På den måten utvikler han en egen evne til fleksibilitet.

Dan Shores

Daniel Shores har vært nominert til GRAMMY® tre ganger. Han startet sin profesjonelle karriere hos Sono Luminus, først som assisterende tekniker, deretter som tekniker og så som leder av plateselskapet. Med de endringene som nå har skjedd i selskapsstrukturen, er Daniel nå tilbake og gjør det han liker aller best – å være lydtekniker. Daniels fokus har i mange år vært fascinasjonen for lyd og det mål å skape mest mulig uberørte musikkopptak, slik at lytteren opplever en mest mulig engasjerende interaksjon med musikken.

György Mohai

György Mohai, lydtekniker, miksetekniker og lyddesigner basert i Budapest i Ungarn – et nøkkelmedlem i den unge ungarske lydteknikergenerasjonen. Helt fra tidlig barndom holdt han på med musikkstudier og gikk også på fakultetet for jazzvokal ved Kőbánya-konservatoriet, en videregående opplæring der mange kjente ungarske musikere har gått. I 2010 oppnådde han graden Sound Director BA ved University of Theatre and Film Arts. Hit har han senere ofte kommet tilbake for å holde forelesninger.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, født Schwarz, er en lydtekniker og produsent for akustisk musikk innenfor radio, TV og platebransjen. Hennes innspillinger har mottatt en rekke tyske og internasjonale nominasjoner og priser. Innspillingene har mottatt to Echo Klassik Awards, Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, en Grammy-nominasjon og en rekke andre.

Registrer deg for nyhetsbrevet og bli med i AMBEO-fellesskapet

Kontakt oss dersom du har tilbakemeldinger eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints eller ønsker å dele dine erfaringer og bli omtalt i en ekspertberetning.

Newsletter subscription