Côme Jalibert

AMBEO ekspertberetninger

Côme Jalibert begynte å jobbe som lydtekniker og lyddesigner i 2002. Han har alltid vært tiltrukket av dette med den omsluttende virkningen av lyd og har eksperimentert mye med surroundlyd. Gjennom arbeidet sitt ønsker han at lyden mer skal føles enn høres.

Den nylige framveksten av VR som medium for omsluttende historiefortelling har avdekket et behov for egnede verktøy for innholdsskapere. Jeg ønsker at VR skal bli et sterkt og varig medium, ikke en trendy gimmick, og den eneste måten dette kan skje på, er via kvaliteten på våre 360-produksjoner.

For meg er det slik at lytting på lydmateriale i 360 må skje med VR hodesett og hodetelefoner. Med disse enhetene kan brukeren få en omsluttende stereoskopisk og binaural opplevelse, noe som er det helt vesentlige i VR. Utfordringen for innholdsskapere blir da å skulle produsere kvalitetsinnhold med 360 stereoskopiske opptak og ambisonilyd i én tagning, alt til en overkommelig pris!

For å nå et slikt mål satte vi sammen et team: stereograf Josephine Derobe, kreativ teknolog Sergio Ochoa, mekanikkingeniør Jean Chesneau og meg selv som lydtekniker. Sammen har vi designet og bygd en VR-rigg som oppfyller alle våre kreative, tekniske og økonomiske forventninger.

„Jeg var svært fornøyd med det romlige ved den lyden som fanges inn med Ambeo VR, jeg følte bokstavelig talt at jeg befant meg på scenen rett ved siden av musikerne!“
Côme Jalibert

Jeg ønsket å bruke AMBEO VR Mic i vår andre prototype, etter å ha testet en annen mikrofon i vår første prototype. AMBEO VR Mic var mye enklere å integrere fysisk i riggen på grunn av at den tetrahedrale kapselenheten opptar liten plass. Og den innebygde vindbeskyttelsen er et stort pluss når det gjelder størrelse! Med AMBEO VR Mic har jeg kunnet plassere mikrofonen midt i clusteret med 14 objektiver i riggen vår. Det å ta opp stereoskopisk 360 video krever rikelig med objektiver – som må være svært nær hverandre! Dersom mikrofonene på den annen side er for langt unna kameraenes knutepunkt, vil hele lydbildet oppleves feil. Så jeg er svært tilfreds med at jeg med AMBEO VR Mic kan fange inn et lydbilde som virkelig er sammenfallende med 360-videoen!

Jeg fikk mulighet til å teste vår andre prototype og AMBEO VR Mic med et symfoniorkester. Vi eksperimenterte med flere riggposisjoner på scenen, både omgitt av musikerne og med en posisjon rett foran dirigenten der musikerne befinner seg 180 grader rundt. For hver posisjon ble jeg imponert over den svært detaljert kvaliteten på lyden som fanges inn av AMBEO VR Mic og hvordan den håndterer de høye lydtrykkene som orkesteret produserer. For mitt spesifikke oppsett fant jeg at kabelen kunne ha vært lengre for å gjøre tilkoplingen til opptakeren enklere; den ligger på gulvet under riggen. Korte tilleggskabler var nødvendig i dette tilfellet, med det bryderiet det blir å ha 4 ekstra XLR-plugger i veien. På den annen side er denne lengden perfekt for situasjoner der opptakeren må være unna riggen, fordi de 4 XLR-kontaktene kan skjules helt nær riggen.

I postproduksjon var jeg svært fornøyd med det romlige aspektet i den lyden som fanges opp via AMBEO VR Mic; jeg følte bokstavelig talt at jeg befant meg på scenen ved siden av musikerne! Noen få spotmikrofoner ble også mikset inn, for å gi hele lydbildet en enda fastere forankring. Til syvende og sist fører selv den minste bevegelse av hodet til en subtil, men svært overbevisende lydmessig respons for lytteren: Det blir en total omslutning av lyd!

Om Côme Jalibert

Côme Jalibert begynte å jobbe som lydtekniker og lyddesigner i 2002. Han har alltid vært tiltrukket av dette med den omsluttende virkningen av lyd og har eksperimentert mye med surroundlyd. Gjennom sitt arbeid ønsker han at lyden mer skal føles enn høres. Han har jobbet med film og TV og i nyere tid med videospill, transmedia og VR. Hans mest kjente verk er lyddesign av filmen Minuscule, The Valley of the Lost Ants. Han har dessuten laget lydlandskapet Phallaina, den første rullende tegneserieroman for berøringsskjermer.

Om Côme Jalibert

Ekspertberetninger fra virtual reality

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann er lydsjef hos Visualise. Henrik er en ledende spesialist innenfor 3D-lyd og har med seg over 10 års erfaring med location lydopptak i studiolydkvalitet for film, reklame, kunder i musikkbransjen og 3D lydinstallasjoner.

Michael Engman Rønnow

Michael har vært i promarkedet de siste 25 årene. Han startet som musiker i tenårene, og begynte innenfor studioverdenen rundt 1992.
Han jobber nå i salgsmarkedet for proff lyd, men reiser fortsatt på turné og spiller musikk eller mikser FOH, samt at han driver sitt ProTools-baserte studio hjemme.

Côme Jalibert

Côme Jalibert begynte å jobbe som lydtekniker og lyddesigner i 2002. Han har alltid vært tiltrukket av dette med den omsluttende virkningen av lyd og har eksperimentert mye med surroundlyd. Gjennom sitt arbeid ønsker han at lyden mer skal føles enn høres. Han har jobbet med film og TV og i nyere tid med videospill, transmedia og VR. Hans mest kjente verk er lyddesign av filmen Minuscule, The Valley of the Lost Ants. Han har dessuten laget lydlandskapet Phallaina, den første rullende tegneserieroman for berøringsskjermer.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) er en vitenskapsforsker ved Department of Design ved Zurich University of the Arts, spesialist ved Cast / Audiovisual Media.

Thomas Rechberger

Thomas er en sveitsisk musiker, musikkprodusent og lyddesigner. I mer enn 20 år har han jobbet som proff innenfor lyd, på alle sider av mikrofonen: Som hovedgitarist for bandet Lovebugs har han spilt over 1000 konserter i Europa, han har spilt inn 13 album, inkludert flere nummer én-singler, og mottatt en rekke Golden Record-priser.

Fabian Knauber

Som utdannet akustiker har Fabian Knauber skaffet seg bred teoretisk kunnskap om romakustikk, 3D-lyd og binaural teknologi som han supplerer med sin praktiske erfaring som frilans lydtekniker. Hans viktigste ekspertområder er i tillegg til livelyd og studioproduksjon omfattende høyttalerbaserte installasjoner og 3D-lyd for virtuell virkelighet.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello er en utøver innenfor elektronisk musikk og også en mediekunstner. Hans CD-utgivelser er publisert av New Albion Records, Sub Rosa, 12k og Room 40. Hans lydinstallasjoner og flerkanalsverker finnes i de permanente samlingene i Museum of Modern Art, Whitney Museum og Museum of Contemporary Art i Lyon.

Little Konzett

Little Konzett er en østerriksk produsent, innspillings-, mikse- og masteringtekniker, musiker og eier av "Little Big Beat Studios". Studioene ligger i den vestlige delen av Østerrike og i Liechtenstein.

Rodolphe Alexis

Som lyddesigner og lydtekniker tar hans praksiser opp i seg ulike former som er i dialog med andre kunstformer (installasjon, skulptur, performance, radio).

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Registrer deg for nyhetsbrevet og bli med i AMBEO-fellesskapet

Kontakt oss dersom du har tilbakemeldinger eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints eller ønsker å dele dine erfaringer og bli omtalt i en ekspertberetning.

Newsletter subscription