Benoît Gilg

AMBEO ekspertberetninger

Benoît Gilg er sammen med Louise Bardet grunnlegger av selskapet YASTA. Sammen med et inspirert og dedikert team har de fra 2011 skapt innovative og konkurransedyktige innspillingssystemer, pluss kostnadseffektive installasjoner tilpasset enhver situasjon.

Jeg mikser 3D-lyd som om jeg skulle blåse opp en ballong med lyd. I mange år har jeg vært fascinert av rom – akustiske rom. Det tok meg lang tid å skulle skille mellom en romlig miks og multimikrofonmikser som er uavhengig av formatet. Det å finne det akustiske rommet i mono er min referanse. Dette krever en spesifikk kompositorisk innsats kombinert med ulike lydprosesseringsteknikker. Jeg lyktes til slutt med å skille disse to begrepene fra hverandre, takket være årelang erfaring med å spille inn ulike lydkilder, i hovedsak koplede stereoinnspillinger av musikalske kilder. Hvis smarttelefoner hadde eksistert den gangen, hadde jeg nok likt det veldig godt. Jeg hadde da spart masse tid til utforsking, ved å bruke Neumanns app “Recording Tools” som hjelp til å sette opp ulike stereomikrofonteknikker. 3D-lyd er en utvidelse, en kontinuitet som gir en ganske utrolig fysiologisk opplevelse. Jeg begynte å utforske dette via film og kino, da jeg ofte blir spurt om å mikse konserter i 5.1 og 7.1, og nå mer nylig i 3D 11.1 og 9.1 med mine egne eksperimenter.

Min søken ligger i å mikse musikk hovedsakelig med frontlyd eller en rå layer fra scenen, sammenkoplet med en dimensjon nummer to med romlig informasjon, som akustisk sett er tenkt som et flerkanals ”slør”. Disse to lagene behandles mer eller mindre sammen opp mot den aktuelle musikkstilen. Dette flerkanals ”sløret”, inkludert pop og rock med PA, er sammensatt av lyd fra støttemikrofoner lenger fra kilden på visse instrumenter og enkelte ganger med noe mer diffus lyd.

„Dette bidrar til å flytte lytteren inn i showet, med forbedret klang fra fronten og en kraftigere effekt ved musikk som benytter PA. “
Benoît Gilg

Når det gjelder publikum og konsertsalen, er tanken å få et akustisk avtrykk av rommet pluss støttemikrofoner for å fange inn lyden fra publikum. Kuben er det perfekte verktøyet for å spille inn dette avtrykket, på stedet der framføringen foregår. I det øyeblikk den koples til musikkmiksen, vil man få en realistisk lydopplevelse som i en konsertsal. Kuben bidrar til å flytte lytteren inn i showet, med forbedret klang fra fronten og en kraftigere virkning der det er musikk med PA.

Denne erfaringen med kuben har for meg vært en ny oppdagelse. Jeg trenger de kommende månedene for å utdype mine eksperimenter med mikrofoner med ulik koloritt, som D01 eller Neumanns KMD-serie, som har udiskutable fordeler når det gjelder dynamikk.

Om Benoît Gilg

Benoît Gilg er fortsatt ung, men har allerede jobbet med lyd mer enn halve livet.
Etter en start på karrieren der han slår seg sammen med kommende stjerner i parisisk frijazz og især gjør opptak med Akosh S. Unit, bestemmer han seg for å utvide sin horisont ved å ta ansvar for monitormiksen på Mireille Mathieus og Juliette Grecos turneer. På den måten utvikler han en egen evne til fleksibilitet.
Med denne utvidelsen av sin erfaring tar Benoît deretter sine første skritt inn i filmverdenen og deltar blant annet i ”Seaside” av Julie Lopez Curval (lydredigering) og ”To Be and to Have” av Nicolas Philibert (musikkopptak). På den måten kan han nå stadfeste sin lidenskap for selve framføringen, og dette bringer ham tilbake til hans første motivasjon: kjærligheten til musikken.
I 2004 starter Benoît å jobbe med Sombrero og Co hvor han snart blir sjef for kringkastingslyd for ulike musikkfestivaler (Arte, MCM, M6, radio og internett ...). Influert av denne kontrasten møter han Frankrike og landets brede spekter av musikalske stilarter på festivaler: fra ”Vieilles Charrues” til ”Rock en Seine” og fra ”Jazz sous les Pommiers” til ”Jazz Nancy Pulsations” og dessuten fra ”Hellfest” til ”Transmusicales”. I 2011 starter han selskapet YASTA sammen med Louise Bardet. Sammen med et inspirert og dedikert team har de skapt innovative og konkurransedyktige innspillingssystemer, og kostnadseffektive installasjoner tilpasset enhver situasjon. Ved hjelp av disse verktøyene fokuserer folkene i YASTA ørene sine på rundt 200 live musikkmikser hvert år, inkludert artister som PJ Harvey, Lenny Kravitz, Pixies, Nathalie Stutzmann og Nicholas Angelich. Enkelte slike kunstneriske samarbeid resulterer i produksjon av kommersielle DVD-er: Melody Gardot, Eddy Mitchell, Scorpions, Soulfly, Dagoba, Jacques Higelin, Kendji Girac. Nylig har Benoit mikset en konsert med Eddy Mitchell i 5.1. ”på lufta”, som samtidig ble kringkastet til en rekke kinoer.

Om Benoît Gilg

Eksperthistorier for høyttalere

Paul Geluso

Paul Geluso har blitt kreditert som mikse- og masteringtekniker, produsent og musiker på hundrevis av musikk- og filmtitler. Hans arbeider som komponist og lyddesigner har blitt vist internasjonalt, og han har mottatt støtte fra New York State Council for the Arts og fra Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank er en polsk lydtekniker og musikkprodusent. Hun studerte musikkproduksjon og lyddesign ved Fryderyk Chopin musikkakademi i Warszawa. Etter eksamen fra videregående skole i 1989 startet hun sin karriere som frilanslydtekniker, innspillingssjef og musikkprodusent – først i Warszawa, deretter i Sveits og Tyskland. Siden 1993 har hun vært lærer i opptaksteknikk ved FHNW Academy of Music i Basel i Sveits, hvor hun også bor.

Benoît Gilg

Benoît Gilg er fortsatt ung, men har allerede jobbet med lyd mer enn halve livet.
Etter en start på karrieren der han slår seg sammen med kommende stjerner i parisisk frijazz og især gjør opptak med Akosh S. Unit, bestemmer han seg for å utvide sin horisont ved å ta ansvar for monitormiksen på Mireille Mathieus og Juliette Grecos turneer. På den måten utvikler han en egen evne til fleksibilitet.

Dan Shores

Daniel Shores har vært nominert til GRAMMY® tre ganger. Han startet sin profesjonelle karriere hos Sono Luminus, først som assisterende tekniker, deretter som tekniker og så som leder av plateselskapet. Med de endringene som nå har skjedd i selskapsstrukturen, er Daniel nå tilbake og gjør det han liker aller best – å være lydtekniker. Daniels fokus har i mange år vært fascinasjonen for lyd og det mål å skape mest mulig uberørte musikkopptak, slik at lytteren opplever en mest mulig engasjerende interaksjon med musikken.

György Mohai

György Mohai, lydtekniker, miksetekniker og lyddesigner basert i Budapest i Ungarn – et nøkkelmedlem i den unge ungarske lydteknikergenerasjonen. Helt fra tidlig barndom holdt han på med musikkstudier og gikk også på fakultetet for jazzvokal ved Kőbánya-konservatoriet, en videregående opplæring der mange kjente ungarske musikere har gått. I 2010 oppnådde han graden Sound Director BA ved University of Theatre and Film Arts. Hit har han senere ofte kommet tilbake for å holde forelesninger.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, født Schwarz, er en lydtekniker og produsent for akustisk musikk innenfor radio, TV og platebransjen. Hennes innspillinger har mottatt en rekke tyske og internasjonale nominasjoner og priser. Innspillingene har mottatt to Echo Klassik Awards, Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, en Grammy-nominasjon og en rekke andre.

Registrer deg for nyhetsbrevet og bli med i AMBEO-fellesskapet

Kontakt oss dersom du har tilbakemeldinger eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints eller ønsker å dele dine erfaringer og bli omtalt i en ekspertberetning.

Image Credit: Frank Loriou

Newsletter subscription