Aziz Berk Erten

Ambeo ekspertberetninger

Aziz Berk Erten er en Istanbul-basert lydtekniker som har spesialisert seg både live- og studioarbeid. Han har spilt inn, mikset og turnert med flere tyrkiske toppartister.

Jeg var nysgjerrig på å bruke 3D lydinnspillingsteknikker i et scenario som involverte et høytspillende PA-anlegg. Heldigvis hadde jeg en perfekt mulighet til å teste dette selv. Det tyrkiske alt-rock-bandet YOKS som jeg hadde spilt inn et nytt album for i løpet av sommeren, hadde lanseringskonsert for albumet på et av de fineste stedene i Istanbul. Jeg fikk muligheten til å spille inn konserten med alle nærmikrofonene sammen med et dummyhode. Jeg mikset også FOH og monitor, slik at jeg kunne ha total kontroll over de tekniske og kunstneriske aspektene når det gjaldt lyden.

„Dummyhodet var en fornøyelse å jobbe med, og ved postproduksjonen kunne jeg høre forskjellen i 3D-dybde. “
Aziz Berk Erten

Jeg hadde hele dagen tilgjengelig for oppsett og lydsjekk og startet med å gjøre opptak av bandet idet de gikk gjennom settlisten. Jeg satte opp dummyhodet i forskjellige avstander fra scenen, og gjorde opptak med PA-anlegget både på og av. Tanken var å få så mye variasjon som mulig, slik at jeg senere tydelig kunne se hva som fungerte og hva som ikke fungerte. Under konserten valgte jeg å sette opp KU100 i FOH-posisjon for å få en balansert lyd fra PA-anlegget. Det var en fornøyelse å arbeide med dummyhodet, og under postproduksjonen kunne jeg høre den forskjellen i 3D-dybde og realisme det førte til i miksen, noe som var umulig å få fra et ”spaced” par publikumsmikrofoner jeg også gjorde opptak med, for sammenligningens skyld.

Siden dummyhodet var i FOH-posisjon, var en beslutning angående arbeidsflyten for miksen å blande inn signalene fra KU100 over nærmikrofonene, heller enn å mikse nærmikrofonene INN I KU100-opptaket, noe som er mer hensiktsmessig når dummyhodet brukes til å spille inn akustiske instrumenter. Jeg konkluderte også med at denne måten å gjøre det på dessuten gjør det unødvendig å bruke en plugin for mono til binaural lyd for nærmikrofonene, siden det å ta med signalet fra dummyhodet OVER de panorerte mikrofonene perfekt fullfører 3D-illusjonen. Etter å ha brukt og hørt dummyhodet i aksjon kan jeg absolutt si at det fortsatt er et svært levedyktig instrument for å fange inn og levere framføringer der det brukes PA-anlegg.

Om Aziz Berk Erten

Aziz Berk Erten er en Istanbul-basert lydtekniker som har spesialisert seg både live- og studioarbeid. Han har spilt inn, mikset og turnert med flere tyrkiske toppartister. Hans studioarbeid, med seertall på YouTube på flere titalls millioner totalt, inkluderer Tyrkias Eurovision-bidrag i 2010 som kom på andreplass det året. Han har en bachelorgrad innenfor film og avlagt eksamen i lydteknikk. Han kan kontaktes på sin nettside http://www.azizberk.com

Om Aziz Berk Erten

Ekspertberetninger om binaural lyd

Radio France

Radio France er en nasjonal allmennkringkaster opprettet i 1975. Det er den ledende franske radiostasjonen med over 13,5 millioner lyttere daglig.

Aziz Berk Erten

Aziz Berk Erten er en Istanbul-basert lydtekniker som har spesialisert seg på både live- og studioarbeid. Han har spilt inn, mikset og turnert med flere tyrkiske toppartister.

Phonomatik Lab

Phonomatik Lab ble født ut fra en enkel idé lånt fra den selvutnevnte lydmåleren Erik Satie: ”Å ivareta musikk på ethvert mulig medium.” For at denne drømmen skulle kunne gå i oppfyllelse, bruker vi binaural teknologi og gjør innspillingene tilgjengelig på Music Inside Records.

Gareth Fry

er en prisbelønt lyddesigner som blant annet har arbeidet med filmene Harry Potter and the Cursed Child, The Encounter og åpningsseremonien til de olympiske leker i 2012. Han har også laget binaurale og ambisoniske utstillinger og VR-opplevelser for en rekke utstillinger og kampanjer.

Pascal Rueff

Pascal Rueff er regissør, poet og 3D lydtekniker. I de siste 15 årene har han forholdt seg til alle sider ved binaural produksjon. Han har produsert en rekke serier om andre verdenskrig, Illuminations av Rimbaud samt Tsjernobyl i samarbeid med forskere, kunstnere og teknikere.

Paulo Castanheiro

Paulo Castanheiro is a sound designer at Media Capital Radios in Portugal, a podcasts producer responsible for the audio contents at iNOVA Media Lab and an applied research lab at NOVA University of Lisbon.

Registrer deg for nyhetsbrevet og bli med i AMBEO-fellesskapet

Kontakt oss dersom du har tilbakemeldinger eller kommentarer til AMBEO Music Blueprints eller ønsker å dele dine erfaringer og bli omtalt i en ekspertberetning.

Feltene merket med * må fylles ut!

Image Credit: Nicolas Büchi / ZHdK Cast

Newsletter subscription